>
Цялостен ремонт на баня: Идеи и съвети

Основният ремонт на апартамент е дълга, трудна и прашна задача. И най-трудният етап обикновено е основният ремонт на банята. Преди да отидете до магазина за нови плочки или да се погрижите за екип от водопроводчици, трябва да знаете какво ви очаква и да следвате съветите на специалистите. В тази статия ще ви дадем ценни препоръки за основен ремонт на баня. 

Смяна на водопроводните тръби

В старите сгради, по правило, водопроводните тръби трябва да бъдат напълно сменени, включително тези, които преминават от щранга към кухнята. Но канализационната тръба обикновено може да бъде оставена. Чугунените щрангове могат да издържат десетилетия. Изключение правят тръбите с очевидни течове и пукнатини в резултат на механични повреди. 

Съвет! Когато правите основен ремонт в банята, сменете цялата водопроводна инсталация наведнъж. Не трябва да оставяте стари, дори непокътнати участъци от водоснабдителната система и да инсталирате тръби от нови материали към тях. Получените връзки ще бъдат изключително ненадеждни и могат да причинят течове след няколко години.

Проверете ел. инсталацията при цялостен ремонт на банята

Основни етапи при цялостен ремонт на банята

Електрическото окабеляване в банята обикновено е представено от проводник, водещ от панела до електрическата крушка. В модерната баня е невъзможно без добро осветление. Помислете от колко точки за достъп до електрическата мрежа имате нужда, изчислете общата мощност на устройствата, които ще бъдат свързани към тях. В зависимост от това вземете решение: струва ли си да направите електрическо окабеляване директно от съществуващото гнездо на лампата или ще трябва да поставите нов кабел.

Съвет! Когато решавате този проблем, трябва да проверите качеството и целостта на съществуващия кабел, преминаващ от панела към банята. Може да се наложи да се смени с нов.

Обърнете внимание на вентилацията в банята

Вентилацията в банята трябва да работи безупречно. Проверете работата на аспиратора, като държите запалена свещ близо до решетката. Ако пламъкът е ясно изтеглен в отдушника, всичко е наред. В противен случай си струва да премахнете решетката и да почистите вентилационния канал. Ако това не помогне, инсталирайте допълнителна вентилация за чист въздух в банята.

Съвет! Ако банята има прозорец или площта й надвишава 5 квадратни метра е необходимо инсталиране на допълнително отопление.

Обновяване на стени и под

Цялостният ремонт на баня обикновено включва смяна на покритието. Разходете се из банята, оценете изкривяванията на стените. Ако разликите са малки, те могат да бъдат изравнени с помощта на лепило за плочки директно по време на довършителните работи. Ако стените са твърде изкривени (разликата в нивото е 2 см или повече), трябва да помислите за по-радикални опции: изравняване с мазилка или гипсокартон. Моля, имайте предвид, че такова покритие може да отнеме забележимо парче от площта на стаята.

Съвет! Гипсокартонът в банята трябва да се използва специално предназначен за мокри помещения.

Трябва също да проверите нивото на пода и да помислите за изравняването му. Този процес е доста прост – можете да запълните със саморазливна настилка, без дори да имате много опит в това. 

Пълното отстраняване плочките обикновено се случва с помощта на шпатула или длето, стените се изравняват и се поставя ново покритие. 

Довършване на цялостен ремонт на баня

Когато основните строителни работи са завършени, идва ред на окончателното довършване. Добавете финалните щрихи, като изберете правилните декоративни елементи и аксесоари. Поставете огледала, рафтове и държачи за кърпи, за да подобрите функционалността и красотата на вашата баня.

  • Осветление

Не забравяйте важността на правилното осветление. Инсталирайте ярки, енергийно ефективни тела, за да осигурите добра видимост и гостоприемна атмосфера във вашата баня.

  • Функционалност

Обърнете внимание на функционалността на вашата баня. Поставете всички необходими елементи удобно и практично. Инсталирайте място за съхранение на малки предмети, така че банята винаги да изглежда спретната и добре поддържана.

  • Уютни детайли

Добавете уют и комфорт с меки кърпи, душ завеси и други аксесоари. Това ще направи вашата баня още по-привлекателна и приятна за използване.

  • Зелени пространства

Живата зеленина ще придаде свежест и хармония на вашата баня. Поставете малки растения или цветя на перваза на прозореца или рафтовете.

  • Съвременни технологии

По време на цялостен ремонт на баня помислете за инсталиране на модерна технология като подово отопление, автоматични кранове или осветени огледала. Това ще направи използването на банята още по-удобно и комфортно.

Кои модни тенденции да следваме при дизайн на баня?

Поддръжка на банята след завършване на ремонта

Искате да имате модерна баня? Широкоформатни керамични плочки с дизайни имитиращи мрамор, бетон или естествен камък – заложете на тези предложения. Тези видове плочки ще бъдат много по-лесни за поддръжка от по-малките модели. Днес водоустойчива боя и дори тапети, устойчиви на влага, също се използват в интериора на банята. Липсата на прагове е не само по-естетично, но и улеснява почистването, а също така става по-приятно да се движите из апартамента, без да се спъвате в нищо. Ако пространството позволява, тогава една от основните характеристики може да бъде свободно стояща вана.

Колко струва цялостен ремонт на баня?

При процеса на стандартен ремонт на баня с размери 2,30м х 1,80м, важно е да се има предвид количеството материали и оборудване, което ще бъде използвано. Самата квадратура за фаянс и теракота се определя като прибавим около 10% към чистата площ, за да се компенсират евентуалните загуби и фирата при рязане на плочките.

Така, например, за баня от този размер, ще бъдат необходими около 22 кв.м. плочки. Цената на материалите може да варира в зависимост от качеството и включва различни допълнителни разходи като декоративни лайсни, метални лайсни, фуги, и други. Минималната сума за материали, оборудване и транспорт може да надвиши 2000 лв., като това е базова оценка. За монтаж на плочките и санитарното оборудване от опитен майстор се очаква да се заплати около 2500 до 4000 лв. за труда.

Така, като съберем разходите за материали, оборудване и труд, цената за цялостния ремонт на баня може да се оцени между 3500 и 4000 лв. В тази сума не влизат смяна на ВиК и ел.инсталация, ремонт на таване или монтаж на врата. Ако искате монтиране на санитарно оборудване, трябва да платите около 120 лв.за поставяне на тоалетна чиния, 60 лв за мивка, около 175 лв за бойлер,а за вана и душ кабина цената варира от 280 лв. до 600 лв.

Цялостният ремонт на банята е важен етап за обновяване на жилището, който подобрява функционалността на пространството и придава нова визия и комфорт. Следвайки нашите съвети и идеи, ще постигнете очаквания от вас резултат.

 - 
English
 - 
en
French
 - 
fr
German
 - 
de
Russian
 - 
ru
Turkish
 - 
tr
Bulgarian
 - 
bg