>
Ремонт на баня цена (колко ще ни струва)?

Започвате ремонт на баня, но не знаете какви разходи ще ви отнеме? Подгответе бюджета си, водейки се от информацията в статията. Ще ви разкажем за различните услуги и техните цени.

Определете стила на банята, преди да започнете ремонта

Преди да се потопите в процеса на ремонт на баня, е важно да си поставите ясни цели и да определите дизайна на банята, който искате да постигнете. Първата стъпка към това е създаването на 3D проект. Този проект ще ви предостави визуално представяне за крайния резултат на ремонта и ще ви помогне да сте сигурни, че това е именно банята, която сте си представяли. Освен това, 3D проектът може да бъде полезен инструмент за преценка на разходите за материали и да съгласувате вашия бюджет. Това е една от основните стъпки, предшестващи цялостния ремонт на банята. В следващите няколко абзаца ще ви запознаем с основните етапи на този процес.

Първи стъпки в ремонта на банята – цени

Първи стъпки в ремонта на банята - цени
 • Разчистване: Първата задача при ремонт на баня е разчистването на всичко до тухла и плоча. Важно е да се извърши бързо, за да не причинявате неудобство на съседите. 
 • Смяна на тръбите: Старите тръби са често ръждясали и склонни към пукнатини. Замяната им с нови е от съществено значение, за да се предпази новият ремонт от бъдещи проблеми. Подмяната на тръбите е инвестиция в дългосрочната издръжливост на банята. 
 • Сухо строителство:Тази фаза от ремонта включва скриване на тръбите и другите структури, които могат да нарушат визията на банята. Използването на влагоустойчив гипсокартон и специализирани материали за влагоустойчиви повърхности е от съществено значение.
 • Хидроизолация: Един от най-важните етапи в ремонта на банята е правилната хидроизолация. Тя предпазва стените и пода от влага. Подборът на качествени материали за хидроизолация е важно за дългосрочната устойчивост на ремонта. 

Цената, която ще платите за този етап на ремонта е:

 • Къртене на баня: от 800 до 1200 лв.
 • ВиК ремонт на баня: от 600 до 1500 лв.
 • Мазилка или гипсокартон след къртене: около 900-1200 лв.
 • Подготовка за плочки и монтаж на сифони: от 700 до 950 лв.
 • Окачен таван със зелен картон: от 450 до 600 лв.

Тези цени варират в зависимост от конкретните изисквания и желания на клиента, както и от качеството на използваните материали и услуги.

Какви материали са необходими и каква е тяхната цена?

При лепенето на плочки и монтажа на санитария, цените могат да варират в зависимост от различни фактори и допълнителни елементи, които решите да включите в ремонта на банята си. За да предоставим точна оценка, е важно да вземете предвид следните аспекти:

 Материали за лепене на плочки и оборудване:

 • Декоративни лайстни от PVC или метални лайсни.
 • Декоративна капачка за подов сифон.
 • Цветна фуга за плочки.
 • Ревизионен PVC капак за водомери.
 • Лепило за плочки, в зависимост от необходимото количество.

Санитарно оборудване:

 • Тоалетна чиния тип-Моноблок.
 • Мивка.
 • Батерия за мивка и душ батерия.
 • Монтажен комплект за мивка и моноблок.
 • Сифон за мивка и гъвкава връзка за моноблок.
 • Секретно кранче.

Минималната сума за материали, оборудване и транспорт може да бъде над 2000 лв. Монтажът на плочки от опитен майстор фаянсаджия може да варира от 500 до 1200 лв, в зависимост от размера на плочките и труда. Монтажът на санитарно оборудване може да изисква допълнителни 300 до 500 лв. Общата сума за труд може да се очаква да бъде около 2500 лв или близо 3500 лв. до 4000 лв., в зависимост от избраните материали и сложността на проекта.

Цени на отделни услуги при ремонт на баня

Правилно планиране на бюджета за ремонт на баня

При ремонт на баня си извършват различни ремонтни дейности, които имат специфични цени. Тези услуги включват подмяна на ВиК с полипропилен на цена от 35 лв на точка, допълнително с 30 лв за линеен метър. Направата на нов водопровод се оценява на 45 лв за точка, плюс 35 лв за линеен метър. За направа на канали с диаметър ф50 мм цената е 150 лв за точка, докато за канали с диаметър ф110 мм се изискват 170 лв за точка. Монтажът на водомер се извършва на цена от 75 лв за брой, а за спирателни кранове с размери 1/2″ и 3/4″ се заплащат по 60 лв за брой. В същото време, монтирането на обикновена тоалетна чиния струва 120 лв, докато окачената – 220 лв. Мивката се поставя на цена от 60 лв за брой, бидето – на 100 лв, а бойлерът – на 175 лв. Пералнята се монтира за 65 лв, а вентилаторът за баня – за 30 лв. Ваните готови за монтаж се предлагат в широк ценови диапазон от 280 до 600 лв, душ кабините – също от 280 до 600 лв. За монтаж на душ батерията трябва да платите 45 лв за брой, а шкафът за мивка – на 50 лв. 

Правилно планиране на бюджета за ремонт на баня

Планирането на бюджета за ремонт на баня е важно за успешното изпълнение на проекта. Ето няколко стъпки, които трябва да следвате, за да не бъдете неприятно изненадани от крайната сума

 • Договаряне на точна цена: Преди да започнете работата, уточнете всички детайли с изпълнителите на ремонта и се уверете, че цената е фиксирана и не се променя по време на процеса.
 • Избор на материали и санитария: Разгледайте различни възможности за материали и санитария, като вземете предвид какви са вашият стил и бюджет. Търсете добри цени, но не компрометирайте качеството.
 • Планиране на резерви за неочаквани разходи: Винаги е добре да заделите допълнителен бюджет за евентуални неочаквани разходи или промени в проекта.
 • Сътрудничество с опитни специалисти: Работете със сертифицирани и лицензирани професионалисти, които имат опит в областта на ремонта на банята.

Ремонтът на баня е сериозен проект, който изисква добро планиране, точно изпълнение и внимателен избор на материали и екип майстори. С правилното планиране на бюджета и сътрудничеството с професионални специалисти, като Галерия Билд, ще получите естетически красива и функционална баня. Свържете с нас, за да започнем проекта за вашата мечтана баня днес.

 - 
English
 - 
en
French
 - 
fr
German
 - 
de
Russian
 - 
ru
Turkish
 - 
tr
Bulgarian
 - 
bg