>
Преобразяване на кухня: Идеи за функционален и стилен дизайн

Кухнята е любимото място на всяка домакиня. От там винаги ухае вкусно и изкушаващо. За да се чувствате винаги приятно и комфортно, проектирайте вашата кухня по най-добрия начин. За да създадете този уютен и функционален характер, е необходимо внимателно да проектирате това пространство, комбинирайки функционалността с елегантния дизайн. Възползвайте се от съветите на опитни дизайнери и архитекти, които ще ви насочат как да използвате вески ъгъл ефективно и с вкус. Необходимо е да се обмисли всяко детайлно решение – от разпределението на работните повърхности и шкафовете, до подбора на подходящи материали и цветове.

Пригответе се за нови идеи в преобразяването на кухнята 

Когато за първи път проектирате вашата кухня, това може да изглежда истинско предизвикателство. Трябва да предвидите разходи за дизайн, изработка, ел. уреди и монтаж. За да бъдете подготвени, прочетете нашето ръководство.

 • Форма на кухнята. Що се отнася до оформлението на вашата кухня, има няколко класически опции, които биха могли да ви помогнат да решите коя отговаря най-добре на вашите изисквания и разположение на помещението. L-образното оформление позволява достатъчно място за плот и може да побере кухненски остров или маса. U-образното оформление има голяма площ и дава възможност за поставяне на остров в средата. Островното оформление, което включва кухненски остров в центъра на пространството осигурява допълнително пространство и може да служи като място за събиране на семейството и приятелите.
 • Създаване на практичен дизайн. Най-важната ви задача е при проектиране да не забравяте правилото на златния триъгълник – подреждане на вашата мивка, хладилник и печка в триъгълник, така че лесно да преминавате от един към друг с достатъчно практично пространство между тях. Златният триъгълник трябва да ви даде основа, около която да изградите кухнята си. 
 • Рационално разпределение на кухненски шкафове. Използваемото пространство трябва да ръководи всяко решение, което вземате, така че помислете за съхранение на по-ниско ниво и увеличете максимално полезността над него. Използвайте горно окачени врати за съхранение на високо ниво, за да избегнете отварянето на вратите в използваемото пространство, и изтеглящи се чекмеджета за максимизиране на капацитета. Не забравяйте да се възползвате от ъглите, като инсталирате функционални ъглови шкафове, които използват люлеещи се врати и въртящи се стелажи.
 • Предвидете място за всички ел. уреди. Да направите това в кухнята е по-трудно, отколкото почти навсякъде другаде. Да започнем с това, че разполагаме с огромен брой уреди, които заемат място на плота – машини за еспресо, тостери, блендери, микровълнова печка и др. Когато проектирате вашата кухня, не забравяйте да вземете предвид съхранението на тези уреди. Вградените микровълнови фурни или дори отвореното място за съхранение на уреди могат да бъдат ефективен начин за създаване на лесен достъп. 

Идеи за стилно оформление на кухнята

 • Стилен дизайн. Що се отнася до външния вид на кухнята, изградете многопластови нюанси, като вземете предвид комбинацията от материали, които използвате, техния блясък, цвят и усещане, докато ги променяте в стаята. Използвайте различни покрития, вместо наслоени текстури, за да добавите дълбочина. За по-малките кухни бъдете по-пестеливи с по-тъмни материали, за да създадете по-отворено усещане, запазете тази палитра за зони, които не искате да подчертавате пред гостите си, като например зоната за кошче.
 • Осветление. Осветлението е от решаващо значение за добре организираната атмосфера, така че освен за вградените лунички, помислете и за допълнителни осветителни тела. Може да монтирате висящи полилеи или LED лампи за шкафове.
 • Допълнителна декорация. Добавете малко усет с поставянето на декоративни купи, книги или цветя. Отворените плотове дават възможност точно за такъв тип декориране. Може да ги използвате и за съхранение на свежи плодове.

Модерните цветови съчетания при дизайн на кухня

Тези три подхода към съвременния кухненски дизайн предоставят възможности за индивидуализация, като в същото време съчетават функционалност и стил.

 • Изберете изцяло бяла цветова гама: Символ на съвременност и елегантност, бялата кухня излъчва чистота и стил. Тази цветова схема предоставя възможност за безкрайни допълнения към дизайн. Използвайте различни текстури, за да допълните бялата схема и да добавите интерес. Например, бял мраморен кухненски остров може да предостави изискано докосване към пространството, като в същото време максимизира светлината и увеличава визуалната просторност на помещението.
 • Експериментирайте с актуални синьо-сиви нюанси: За да избегнете стерилния вид на напълно бялата кухня, можете да изберете модерни синьо-сиви пастелни нюанси за шкафовете. Тези топли сиви тонове придават домашен и същевременно съвременен характер на пространството. Сивата кухня е класика в съвременния интериорен дизайн, предоставяйки стил и изисканост.
 • Гланцирана повърхност за повече шик. Полираните, подобни на огледала покрития, отразяват светлината и са страхотни, за да направят по-малките кухни в просторни помещения. Гланцираните повърхности са лесни за почистване, което ги прави идеален избор за заети домакини. 

Важният избор на вградени кухненски уреди като част от модерната и функционална кухня

Кухненските уреди са едно от най-важните решения, които ще вземете, когато проектирате вашата кухня. Те не само трябва да функционират добре, но и да изглеждат естетически красиви. Когато става дума за уреди, трябва да имате предвид няколко неща:

 • Размерът е важен: Основното внимание трябва да бъде отделено на размера на кухненските уреди за вграждане. Те трябва да се вписват удобно в проектираното пространство, осигурявайки практичност и функционалност.
 • Функционалността е ключова: Всеки кухненски уред трябва да изпълнява своята предназначена функция ефективно и безпроблемно. От хладилници и фурни, до миялни и котлони, всеки уред трябва да предоставя надеждна функционалност, за да отговори на нуждите на потребителя.
 • Естетиката е важна: Кухненските уреди не трябва само да бъдат функционални, но и да съчетават стил и естетика. Подборът на уреди, които се вписват в общия стил на кухнята, придава на пространството завършен и хармоничен външен вид.
 • Лекота на използване:  Уредите трябва да бъдат интуитивни и лесни за използване. Потребителите трябва да могат да се възползват от функционалността им без излишни сложности и затруднения.
 • Устойчивост при използване: Качествените материали и издръжливостта са съществени за устойчиви кухненски уреди. Те трябва да издържат на ежедневната употреба и да осигуряват дългосрочно експлоатиране.

Вкусната храна идва от стилната кухня

Процесът на преобразяване на кухнята е важен момент в превръщането на дома в модерен и уютно място за живеене. Важно е да обмислите добре всяка стъпка и да осигурите оптимални условия за готвене и съхранение на продукти, както и да се добавят стилни акценти, които придават уникалност на пространството. Правилният баланс между функционалност и дизайн води до създаването на кухня, която не само удовлетворява нуждите на семейството, но и става център на семейни събирания. 

 - 
English
 - 
en
French
 - 
fr
German
 - 
de
Russian
 - 
ru
Turkish
 - 
tr
Bulgarian
 - 
bg