>
5 практични съвета за освежаване на дома

Освежаването на дома е един от най-лесните начини да му придадете нов вид и уютно усещане. За да освежите дома си, не е необходимо да правите големи промени или да инвестиране в скъпи проекти. Често малки, но внимателно избрани акценти и декоративни елементи могат да направят голяма разлика в атмосферата на жилището ви. В тази статия ще ви разкажем как да обновите дома си бързо и лесно.

Почистване на дома като първи етап от освежаването

Колкото и да ни се иска да пропуснем този етап от подготовката на дома за новия сезон, пролетта започва с общо почистване. За да освежите интериора си, не може да пропуснете миенето на прозорци, почистване на стени, подове, както и освежаване на килими и мека мебел. Освен това е време да се отървете от всичко ненужно и в същото време да приберете сезонните дрехи. 

Сега, когато апартаментът блести от чистота и свежест, е време е да започнете да декорирате. Ако не планирате да правите основен ремонт, тогава основните ви „оръжия“ за освежаване на дома ще бъдат  цвят и декоративни детайли. Благодарение на тях можете да постигнете драматични промени в атмосферата на дома.

Освежаване на цвета в дома

Как да изберем правилните цветове за освежаване на дома?

Най-лесният начин да промените цветовата схема на интериора е с текстил. Пердета, възглавници, спално бельо, покривки, кърпи – използвайте ги, за да добавите онези акценти, които са ви любими като нюанс. Това е най-бързият начин да преобразите облика на една стая. Добра идея е да ушиете зимен и летен комплект пердета и калъфи за мебели и да ги смените според сезона. В неутрален, светъл интериор само няколко свежи цветови акцента могат да бъдат достатъчни, за да внесат пролетна нотка.

Между другото, не само цветът е важен, но и текстурата. Например леките ленени завеси веднага настройват настроението за топлия сезон, за разлика от тежките плътни завеси, които ни защитават през студените месеци. Полупрозрачните завеси веднага предизвикват пролетно настроение.

Декоративни елементи за освежаване на интериора

След като сте подредили цветовата палитра, е време да добавите необходимите акценти с помощта на декоративни интериорни елементи: цветно стъкло, вази, чаши за вино, свещи в желаните нюанси. Не забравяйте да използвате огледала – те освобождават слънчеви лъчи в пространството и са лесен начин за освежаване на дома.

Обърнете специално внимание на огледалата с необичайни форми – те сега сега са изключително модерни. Ако имате желание и възможност, можете допълнително да създадете пролетен акцент, като използвате тапети, например с флорален или растителен мотив на една от стените на коридора или спалнята. Имате ли колекция от картини? Тогава е време да актуализирате изложбата – заменете картини със зимни мотиви с пролетни теми и цветове. За цялостно освежаване на дома, добавете зеленина. Това могат да бъдат саксийни растения, които да подредите във всекидневната или на терасата.

Добавете допълнително осветление

Слабо осветената стая изглежда по-малка, отколкото е в действителност. Погрижете се за допълнително осветление във вашия апартамент. Добре е, ако има няколко варианта на изкуствено осветление: полилей, вградени крушки, настолни и подови лампи, аплици. По този начин можете да регулирате яркостта на светлината и нейната посока. Ето ви още един лесен трик за бързо освежаване на дома.

Можете да добавите полилей в голямата стая, който да осигури обща осветеност, и да комбинирате това с вградени крушки, които да осветяват конкретни области. Друга опция е да поставите настолни или подови лампи в ъглите на стаята, които да придадат допълнителна атмосфера и да осветят по-тъмните зони. Аплиците също могат да бъдат ефективен начин да добавите осветление и стил към стените. 

Оформете терасата

Какви са основните елементи на освежаването на дома?

Със сигурност всеки дом, дори и най-малкият има тераса. Превърнете я в уютна стая на открито. За да направите това, имате нужда само от няколко стола, малък диван и маса. С течение на времето терасата може да бъде подобрена чрез поставяне на лампи, цветя и малки декоративни елементи. Освежете цвета и боядисайте в светли тонове, създайте малко и уютно кътче за отдих и усамотение.

За да придадете на терасата повече характер и стил, можете да поставите някои декоративни елементи като цветя, вази или ароматни свещи. Изборът на светли тонове за боядисване на мебелите и стените може да направи пространството по-приветливо. Като обновите терасата, можете да създадете място, където да се наслаждавате на чаша кафе или четене на книга.

Как освежаването на дома влияе на вашето настроение?

Вашият дом не е просто място, където живеете, това е място, където се чувствате комфортно, където можете да се отпуснете и да бъдете себе си. Емоциите и състоянията, които домашната среда предизвиква, играят важна роля в живота ви. Какво ще бъде настроението ни след направеното освежаване на дома? Например топлите цветове като оранжево или жълто могат да създадат атмосфера на радост и енергия – това означава да бъдете щастливи и усмихнати.

Естествената светлина и правилното осветление създават уют. Светлите и просторни стаи насърчават положителното настроение. Семейните спомени, декорирани по интересен начин, добавят още уют и топлина и ви карат да се връщате у дома с радост.

Освежаването на дома е по-лесният и бърза начин за извършване на ремонт. Чрез тези прости стъпки като боядисване на стени, добавяне на декоративни елементи, можете да преобразите пространството около вас. Освежаването на дома не само подобрява естетиката, но и усещането за уют и комфорт, като в същото време повишава функционалността на пространството.

 - 
English
 - 
en
French
 - 
fr
German
 - 
de
Russian
 - 
ru
Turkish
 - 
tr
Bulgarian
 - 
bg